Mikro İhracat; 15 bin €’dan düşük ve 300 kilogramı geçmeyen ticaret amacıyla yapılmış her türlü yurt dışına satış olarak adlandırılır. Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile yapılan bu ihracat türü KOBİ’ler için büyük avantaj sağlamaktadır. Mikro İhracat yapabilmek için İhracatçılar Birliği’ne üye olmak gerekmemektedir.
ETGB Kim Tarafından Hazırlanır?
Mikro İhracat beyannamesi ile yapılan tüm işlemler alıcı ve göndericiler için yetkilendirilmiş hızlı kargo operatörleri tarafından yapılarak, işletmelerin gümrük müşaviri ile çalışmasına gerek kalmamaktadır. UPS, DHL, TNT, FedEx, PTT mikro ihracat süreçlerini takip eden kargo firmaları arasındadır.
Gerekli Belgeler
- Dolaylı Temsil Yetki Belgesi (tek seferlik)
- Türkçe ve İngilizce Fatura
- Faturanın aslı
- Mikro İhracat Gönderi Bilgi Formu
Bu belgeler zarfa konularak ilgili kargo firmasının kuryesine teslim edilir. Zarfın üzerinde Konşimento numarası yazılmalıdır.
Mikro İhracatı Yapılmayan Eşyalar
Kültür ve tabiat varlıkları (Eski eserler)
Hint keneviri
Tütün tohumu ve fidesi
İhracı ön izne bağlı mallar listesinde yer alan türler hariç bütün av ve yaban hayvanları (canlı ve cansız olarak ve tanınabilir en küçük parçaları ile bunlardan mamul konfeksiyon)
Ceviz, dut, kiraz, armut, erik, porsuk, dışbudak, karaağaç ve ıhlamur adlı ağaç türlerinin kütük, tomruk, kereste, kalas ve taslak olarak ihracı
Doğadan toplanan doğal çiçek soğanları
Odun
Sığla (liquidambar orientalis)
Yalankoz (pterocarya carpinifolia)
Datça hurması (Phoenix the ophrasti crenter)
Zeytin
Salep (toz, tablet ve her türlü formda)
Mikro İhracat Avantajları
Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için mikro ihracat birçok avantaj ve kolaylık sağlar.
Küçük boyutlu ve düşük ağırlıklı ürünlerin yurt dışına satışını kolaylaştırır.
Gümrük müşavirliği hizmet bedeli, çıkış ambar ücreti gibi masrafları yoktur.
Noter tasdikli vekaletname gerektirmez.
Beyanname arşivlenmesine ve vekaletnameye gerek yoktur, bütün belge ve bilgiler elektronik ortamda yönetilir.
İhracatı yapan firmaların gönderilerden KDV iadesi almasını sağlar.
İhracatçı Birliği onayı aranmaz.
Gümrük işlemleri hızlı ve kolaylıkla halledilir.
İhracattan Farkı Nedir?
Prosedürlerden arındırılmış bir sisteme sahiptir. ETGB sistemi üzerinde tüm prosedürler yetkili kargo firmaları aracılığıyla gerçekleştirilir. ETGB sistemi ile yapılan mikro ihracat işlemleri sonrasında KDV iadesi de alınır. Alibaba, Amazon, Etsy gibi küresel pazar yerlerinde satış yapmak isteyenlerin üyelik bedelleri de devlet tarafından karşılanmaktadır. Bireysel müşterilere direkt satış yapıldığı için, müşterinin ülkesindeki gümrükleme vergi muafiyetlerinden de faydalanabilinir. Banka teminatlarına gerek yoktur. Belirli kilo ve miktarda satış yapıldığı için risk oranı daha düşüktür.
Mikro İhracat Süreci
Çağrı kaydı verilirken gönderinin Hızlı İhracat hizmetiyle ihraç edileceği gönderici tarafından belirtilir, yetkilendirilmiş kargo operatörlerine Hızlı İhracat Belgesi eksiksiz bir şekilde hazırlanır. Evrakların asılları gönderiyi teslim alan kargo kuryesine verilir. Gönderiyi teslim alan yetkilendirilmiş kargo kuryesi, paketlere “İHRACAT” etiketi yapıştırarak bağlı olduğu operasyon merkezindeki sorumlulara ayrı olarak teslim eder. Gönderi ertesi iş gününde Havalimanı’na sevk edilerek ihracat antreposuna alınır. Gönderi ihracat antreposuna alındığı gün ETGB verilir ve aynı akşam yurtdışı edilir. Takip eden iş günü, göndericiye ETGB evrakları e-posta yoluyla gönderilir.
Lojistik firmasının ürünleri teslim alması ile birlikte sorumluluk onlara ait olmaktadır!
Mikro İhracat Faturası Nasıl Kesilir?
Ürünü gönderecek olan firmanın tam ismi, adresi, vergi numarası, vergi dairesi
Alıcı firmanın tam ismi, adresi, vergi numarası, vergi dairesi
Fatura tarihi
İmza ve kaşe
Fatura tipi
Gönderinin nasıl teslim edildiği
Düzenlenme tarihi
Ürün menşei
Fatura numarası